درمان واریس

واریس بیماری عروقی شایعی است که نزدیک به ۱۰ تا ۲۰ درصد دنیا با آن درگیر هستند. رگ‌های سطحی فرد مبتلا به این بیماری به‌خاطر دلایل مختلف متورم و بزرگ می‌شوند و گاهی به‌حدی برآمدگی رگ‌ها زیاد می‌شود که باعث تیرگی آن ناحیه از بدن شده که ظاهر نامناسبی ایجاد می‌کند.

درمان واریس | پای خانمی که دچار واریس شده است
آنچه میخوانید:
خانه | خدمات | درمان واریس

واریس چیست؟

واریس به نوعی بیماری اطلاق می شود که در آن رگهایی که در سطح بدن قرار دارند، تغییر حالت می دهند. این تغییر حالت به صورت گشادشدگی، پیچ خوردگی و برآمدگی ظاهر می شود. رگهایی که دچار این تغییر حالتها می شوند معمولا به رنگ آبی، قرمز و یا بنفش در سطح پوست دیده می شوند. از آنجا که این بیماری ممکن است با درد همراه باشد درمان واریس در مراحل اولیه ضروری است. 

رگ واریسی به چه رگی در بدن میگویند؟

رگهای واریسی همان رگهایی هستند که منشا این بیماری می باشند. رگهایی که در دیواره خود دچار مشکل می شوند و به شکل متورم و پیچ خورده در می آیند. این رگها در قسمتهای مختلف بدن مانند دست، پا و صورت ظاهر می شوند. درمان واریس موجب بسته شدن این رگها و از بین رفتن آنها به مرور زمان می گردد. 

آشنایی با انواع واریس و درمان هریک از آنها

واریس در انواع مخلفی در بدن ایجاد می شود، که هر کدام از آنها ویژگیهای مخصوص خود را دارا هستند و طبیعتا برای هر نوع آن نیز درمانهای متفاوتی در نظر گرفته می شود.

درمان واریس | فردی که پاهای دچار واریس خود را لمس میکند

درمان واریس عنکبوتی یا مویرگی

در این نوع رگهای ظریفی که در نزدیکی سطح پوست هستند به شکل خطهای آبی و قرمز و یا بنفش دیده می شوند و معمولا در ناحیه پاها و صورت دیده می شوند. از آنجا که شکلی شبیه به تار عنکبوت دارند به نام واریس عنکبوتی شناخته می شود. ضعیف بودن دریچه درون رگها و قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت طولانی و سرفه های مزمن، عوامل هورمونی و برخی بیماریهای التهابی روده از علل به وجود آمدن این نوع هستند. این بیماری در شخص ایجاد سوزش و خارش و احساس سنگینی در پاها و و درد خفیف می کند. اسکلروتراپی، درمانهای خانگی و لیزردرمانی از روشهای درمان این بیماری به شمار می آیند.

درمان واریس طنابی

هنگامی که رگهای موجود در سطح پوست، به صورت طنابهای برآمده با پیچ خوردگی دیده شوند فرد دچار واریس طنابی یا شاخه ای شده است. ضعف دریچه های رگها، فشار خون، عوامل ارثی، چاقی و افزایش سن از علتهای این بیماری هستند. این بیماری اغلب موجب درد، سنگینی و هستگی به خصوص در پاها می شود. خارش و تغییر رنگ پوست، احساس نبض در پاها و گرفتگی عضلانی نیز از دیگر علائم این بیماری به شمار می آیند. از عوارض این نوع می توان به لخته شدن خون، زخم های پوستی و عفونت . همچنین ایجاد ظاهر نامطلوب اشاره کرد. اسکلروتراپی، تغییر سبک زندگی و در برخی موارد حاد عمل جراحی برای درمان واریس طنابی پیشنهاد می شود.

خطرات عارضه زخم واریس 

زخم واریس از عوارض جدی است که در صورت درمان نشدن رگهای واریسی به وجود می آید. محل ایجاد این زخم ها معمولا در اطراف مچ پا و یا پایین ساق پا می باشد. روند بهبود این زخمها کند و سخت است. هنگامی که این بیماری کهنه می شود، سلولهای اطراف با کاهش اکسیژن مواجه می شوند و می میرند و موجب زخم می شوند که زخم هایی باز و صورتی یا قرمز رنگ هستند و گاهی با ترشح و عفونت شدید همراهند. تمیز کردن و پانسمان مرتب زخم، دارودرمانی، استفاده از جوراب واریس، درمان رگهای واریسی  و در برخی موارد پیوند پوست از روشهای درمانی این زخمها هستند.

تعریف دقیق واریس پا

اگر پیچ خوردگی و یا گشادشدگی در رگهای پا ایجاد شود، نشانه ابتلا به واریس پا می باشد. رگهای موجود در سطح پا به دلیل سستی دریچه ها و تجمع خون در آنها به رنگ آبی و بنفش و یا قرمز دیده می شوند.

درمان واریس پا

با علائم واریس پا آشنا شوید!

رگهای برجسته ای که به طور بسیار واضح در زیر پوست دیده می شوند، احساس درد و خستگی در پاها مخصوصا در مواقع ایستادنهای طولانی، ایجاد ورم و گرفتگی عضلات از نشانه های این عارضه می باشند.

مهمترین علت واریس پا چیست؟

مهم ترین علت این بیماری عملکرد ضعیف درچه های وریدی است. این دریچه ها باید به شکل یک طرفه باشند و مانع بازگشت خون شوند. هنگامی که دریچه ها دچار ضعف می شوند، موجب تجمع خون در رگها می شوند و نهایتا پیچ خوردگی و گشادشدگی را ایجاد می کنند. از علل دیگر می توان  ایستادنهای طولانی، بارداری، چاقی، و عوامل ارثی را نام برد.

روش های درمان واریس پا

با توجه به شدت بیماری و شرایط فردی که دچار آن است، درمانهای مختلفی برای آن وجود دارد. تغییر در رفتارهای روزمره مانند کاهش وزن، ورزش منظم و استفاده از جوراب واریس از درمانهای اولیه این بیماری است. در مراحل بعدی اسکلروتراپی که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت و استفاده از لیزر برای بستن رگها از انواع درمان به شمار می آیند. در نهایت اگر شدت بیماری آنقدر زیاد باشد که مراحل ذکرشده قادر به معالجه آن نباشند جراحی و برداشتن رگهای واریسی انجام می شود.

درمان  واریس مچ پا

در برخی افراد رگهای مچ پا دچار پیچ خوردگی و یا برآمدگی می شوند و به رنگها آبی و بنفش دیده می شوند. این تغییر حالتها هم در قسمتهای داخلی و هم در قسمتهای خارجی مچ پا ممکن است ظاهر شوند. واریس مچ پا بیشتر در نوع عنکبوتی و با رگهایی بسیار ظریف و شبیه تار عنکبوت ایجاد می شود. تورم و درد و احساس ضعف در مچ پاها از علائم این نوع است. درمانهای آن نیز نظیر واریس پا و پشت زانو شامل اسکلروتراپی، لیزر درمانی و جراحی می شود.

درمان واریس پشت زانو

گاهی رگهای واریسی به دلایلی از جمله ایستادنهای طولانی، ایجاد فشار زیاد بر پاهای، عوامل ژنتیکی و … در پشت زانو ظاهر می شوند که عوارض و درمان آن از روشهای درمانی که در بخش درمان واریس پا یادشد، پیروی می کند. عوارضی همچون لخته شدن خون و ایجاد درد و خستگی و تورم و درمانهایی نظیر اسکلروتراپی و تغییر شیوه زندگی و لیزر و و در نهایت جراحی، از راههای درمان این بیماری هستند.

درمان واریس | واریس پشت زانو

درمان واریس ران پا

اغلب اوقات به همراه رگهای واریسی مچ پا، علائم بیماری به شکل رگهای برآمده با رنگهای آبی و قرمز و بنفش در قسمتهای داخلی و خارجی ران هم ظاهر می شوند. احساس نبض در ران و خارش و تغییر رنگ پوست از نشانه های این مشکل است. تغییر رفتارهای روزمره در زندگی و لیزر و اسکلروتراپی از انواع درمان واریس ران پا هستند.

درمان  واریس کف پا

این نوع بر خلاف واریس مچ و ران پا، به دلیل ویژگی های رگهای موجود در کف پا به ندرت اتفاق می افتد. این رگها، در سطوح عمیقتری از پوست قرار دارند، و دارای حرکت کمتری نسبت به قسمتهای دیگر پا هستند و ماهیچه های موجود در کف پا نیز با کمک به جریان خون به سمت قلب، از تجمع آن جلوگیری می کنند. این واریس در صورت ایجاد به دلایلی از جمله ضربه های شدید به کف پا و چراحی های وسیع در آن و در برخی موارد به بعضی از بیماریهای وریدی نادر و عوامل ژنتیکی وابسته هستند.

از آنجا که این نوع بسیار به ندرت ایجاد می شود برای درمان آن ابتدا بررسی دقیق با استفاده از سونوگرافی و تصویربرداری نیاز است. سپس با توجه به شدت و علل ایجاد، ورزش، جوراب واریس و در موارد شدیدتر اسکلروتراپی یا جراحی نیاز می باشد.

درمان واریس ساق پا

یکی از شایع ترین مشکلات وریدی، واریس ساق پا با علائمی از جمله رگهای برآمده و به رنگی آبی و یا بنفش و عوارضی نظیر درد، احساس ضربان و گرفتگی های عضلانی، لخته شدن خون و ظاهر نامناسب می باشد. درمانهای آن مشابه درمان بخشهای دیگر پا  همانند ورزش منظم، تغییر سبک زندگی، اسکلروتراپی، لیزر و جراحی می باشد.

علل، علائم و درمان واریس دست

گاهی اوقات و در مواقعی کمتر شناخته شده نسبت به واریس پا، رگهای واریسی در قسمت پشت دست، مچ و یا ساعد دست ظاهر می شوند. رنگ این رگها آبی و بنفش است و موجب ایجاد ظاهر ناخوشایند در دست می شوند. کاهش حالت کشسانی رگها به دلیل بالا رفتن سن، وجود سابقه بیماری در خانوداه و عوامل ژنتیکی، تغییرات هورمونی به دلیل بارداری و یائسگی، ورزشهای سنگین مانند بلند کردن وزنه های سنگین و قرار گرفتن در معرض گرما به مدت طولانی از علل ایجاد واریس دست هستند.

با استفاده از روشهای لیزر و اسکلروتراپی و جراحی و نیز تغییر سبک زنگی می توان به درمان این بیماری پرداخت. علاوه بر آن با کنترل وزن، دوری از فعالیتهای شدید بدنی، کمپرس سرد و بالا نگه داشتن دستها می توان از ابتلا به آن جلوگیری نمود.

درمان واریس دست

درمان واریس صورت

در پاره ای مواقع به دلایلی نظیر قرار گرفتن در نور خورشید، تغییرات ناگهانی دما و در نتیجه انبساط و انقباض رگها، عوامل ارثی، بیماریهایی مانند سیروز کبدی و اختلالات انعقاد خون و کشیدن سیگار و عادتهای نادرست روزمره، رگهای عنکبوتی در صورت فرد ظاهر می شوند. درمانهای موضعی مانند استفاده از کرمها و لوسیونهای مربوطه، ترک عادات نادرست زندگی و اسکلروتراپی از روشهای درمان این عارضه هستند. استفاده از کرم ضد آفتاب و تغذیه مناسب به پیشگیری از این بیماری کمک می کند.

درمان واریس زیر چشم

رگهای واریسی به شکل تار عنکبوت که در زیر پوست و اطراف چشم دیده می شوند و دارای رنگ قرمز، آبی و یا بنفش هستند از نشانه های ابتلا به واریس زیر چشم می باشند. تغییرات پوستی بر اثر افزایش سن، عوامل وراثتی، نور خورشید، سرفه و عظسه های شدید و مالش شدید چشم ها از علل ایجاد این عارضه هستند. تیرگی و گودرفتگی زیر چشم و خارش و سوزش در اطراف چشم از عوارض واریس زیر چشم به شمار می آیند و استفاده از کرم و لوسیون، لیزر و تزریق فیلر چشم نمونه هایی از درمانهای آن به شمار می آیند.

موثرترین روش های جلوگيري از واريس

با توجه به عللی که موجب ظاهر شدن رگهای واریسی در هر نقطه از بدن می گردند برای جلوگیری از ابتلا به آن توجه و رعایت بعضی موارد ضروری است. داشتن فعالیت منظم مانند پیاده روی و دوچرخه سواری برای کمک به گردش خون، کنترل کردن و کاهش وزن برای افراد چاق جهت کاهش فشار به رگها، اجتناب از ایستادن به مدت طولانی، بالا نگه داشتن پاها هنگام استراحت، تغذیه مناسب و مصرف میوه و سبزیجات و غلات حاوی فیبر برای حفظ سلامت رگها، عدم استفاده از لباسهای تنگ جهت جلوگیری از اختلال در گردش خون و کنترل فشار خون برای جلوگیری از آسیب رساندن به رگها از مهمترین این موارد هستند.

الزامات پیشگیری از واریس در جوانی

داشتن این ذهنیت که واریس فقط در افراد مسن ظاهر می شود فکری نادرست و اشتباه است. اگرچه این بیماری در افراد مسن شایع تر است ولی در هنگام جوانی نیز امکان ابتلا به آن وجود دارد. از آنجا که پیشگیری این بیماری از درمان آن راحت تر است، عاقلانه این است که از همان دوران جوانی سلامت رگهای خود را درنظر داشته باشیم.

این امر موجب می شود از عوارض این بیماری مانند لخته شدن خون و زخم های پوستی در امان باشیم، به درد و خستگی و ناراحتی که این بیماری در بدن به وجود می آورد دچار نشویم و دیگر نیازی به صرف هزینه های زیاد برای درمان واریس نداشته باشیم. کارهایی مانند استفاده از غذاهای سالم، دادن استراحت کافی به بدن، دوری از ایستادن طولانی، نکشیدن سیگار و دوری از چاقی و افزایش وزن و کنترل فشار خون و ورزش به طور منظم در دوران جوانی مانع از ابتلای شما به این بیماری می گردد.

درمان واریس | فردی در حال استفاده از جوراب واریس

آیا درمان سریع واریس ممکن است؟

از آنجا که این بیماری به دلیل ایجاد تغییر در شکل و ساختار رگها به وجود می آید که مشمول گذر زمان می باشد، درمان آن در زمان کوتاه در موارد معدودی میسر می باشد. مراقبتهای بعد از درمان، تغذیه مناسب و سالم و ورزش منظم و پیاده روی، تعداد جلسات درمان متناسب با شدت بیماری و استفاده از جوراب واریس به طور منظم به سرعت درمان کمک می کند.

آشنایی با 4 روش درمان واریس

خوشبختانه برای واریس به عنوان یک بیماری رایج، درمانهای متفاوت و متنوعی وجود دارد که انتخاب هر یک از آنها با نظر پزشک متخصص و با توجه به شرایط هر فرد از جمله سن و شرایط پزشکی و محل ظاهر شدن رگها و شدت و وسعت آنها صورت می گیرد. به طور کلی این درمانها را می توان در دو بخش غیر جراحی و جراحی دسته بندی کرد. درمانهای غیر جراحی شامل استفاده از جوراب واریس، اسکلروتراپی، لیزر درمانی و رادیوفرکوئنسی و استفاده از امواج رادیویی برای بستن رگها می باشد. برداشتن رگ به روش جراحی باز و جراحی از طریق آندوسکوپی نیز در طبقه انواع درمان واریس از طریق جراحی قرار می گیرند.

درمان واریس با اسکلروتراپی یا آمپول واریس

یکی از مرسوم ترین و بهترین روش های درمان واریس اسکلروتراپی است. در این روش با تزریق یک ماده شمیمیایی به رگهای واریسی دیواره داخلی رگ تحریک می شود و رگ ملتهب می گردد. این التهاب موجب بسته شدن رگ می شود و مانع از عبور خون می شود. پس از گذشت زمان این رگ بسته شده جذب بدن می گردد و از بین می رود.

اسکلروتراپی برای درمان رگهای واریسی با اندازه کوچک و متوسط مناسب است. این روش از روشهای غیر جراحی به شمار می آید و نیاز به بستری ندارد. درد این روش بسیار ناچیز است و دارای عوارض جانبی خفیفی مانند کبودی و  احساس گرما در محل تزریق می باشد. لازم به یادآوری است که این روش برای زنان باردار و افرادی که مشکلات لخته شدن دارند مناسب نیست. استفاده از جوراب واریس، ورزش سبک و دوری از ایستادنهای طولانی مدت از مراقبتهای بعد از اسکلروتراپی هستند.

هزینه درمان واریس پا با اسکلروتراپی

برای انجام اسکلروتراپی نمی توان یک نرخ دقیق اعلام کرد. شدت بیماری و تعداد رگهای واریسی و عمق و اندازه و ناحیه آنها، نوع کلینیک و یا بیمارستان، نوع ماده شیمیایی تزریقی، تجهیزات پزشکی، نوع بی حسی استفاده شده و تعداد جلساتی که توسط پزشک درنظر گرفته می شود و در نهایت پوشش بیمه ای بیمار، از عوامل موثر بر هزینه اسکلروتراپی به شمار می آیند.

درمان واریس با لیزر

این روش درمانی روشی جدید و بسیار موثر است که در آن رگهای واریسی توسط لیزر بسته می شوند و از بین می روند و خون در رگهای سالم جریان می یابد. در این روش فیبر لیزر به وسیله یک سوزن نازک وارد رگ می شود و با تابش اشعه دیواره داخلی رگ گرم و بسته می گردد. این روش نیازی به برش جراحی ندارد و درد آن بسیار کم است. نتیجه این روش درمانی بسیار سریع قابل مشاهده است و دقت بالایی در انتخاب صرفا رگهای واریسی دارد.

درمان واریس | پزشکی در حال معاینه واریس پای بیمار

عوارض درمان واریس پا با لیزر

عوارض جدی شناخته شده لیزر واریس پا بسیار نادر می باشد. معمولا پس از لیزر کبودی اطراف محل درمان، ورم پاها بعد از لیزر، خارش خفیف در محل لیزر و در برخی موارد تغییر رنگ پوست دیده می شود. در مواردی بسیار کم ممکن است پس از لیزر در محل درمان عفونت ایجاد شود که قابل درمان با آنتی بیوتیک است و یا به اعصاب اطراف محل درمان آسیب وارد شود که موجب بی حسی و گزگز می گردد.

هزینه درمان واریس پا با لیزر

از آنجا که هزینه لیزر واریس پا به عوامل متعددی مانند محل درمان، موقعیت جغرافیایی کلینیک یا بیمارستان انجام لیزر، تجهیزات پزشکی، شدت بیماری و تعداد جلسات درمان وابسته می باشد نمی توان میلغ واحدی برای آن در نظر گرفت.

عمل واريس پا

عمل جراحی یکی از روشهای قدیمی است که برای درمان واریس های بزرگ و پیچیده استفاده می شود. در این روش رگهای واریسی با برش های کوچک در پوست از بدن خارج می شوند. این روش در صورتی که روشهای غیرجراحی مانند اسکلروتراپی و یا لیزر درمانی نتیجه ای ندهند به کار برده می شود. این روش درمان قطعی را به دنبال خواهد داشت، اما معایبی هم دارد که می توان در میان آنها از دوره نقاهت طولانی و خطر عفونت و لخته شدن خون نام برد.

درمان واريس در طب سنتي

درمانهای طب سنتی برای واریس عمدتا به عنوان مکمل با درمانهای پزشکی به از بین بردن رگهای واریسی کمک می کند. در طب سنتی واریس  ارتباط مستقیمی با اختلالات گوارشی، کمبود ویتامینها و ضعف عمومی بدن و مشکلات کبدی دارد و مصرف غذاهای فیبردار مانند میوه و سبزیجات و غلات کامل، کاهش مصرف نمک، افزایش مایعات، دوری از غذاهای تند و سرخ کردنی و مصرف غذاهایی که حاوی ویتامینc  هستند به درمان بیماری کمک می کند.

همچنین استفاده از گیاهان دارویی مانند بابونه، اسطوخودوس، گل گاوزبان و سیاهدانه نیز از دیگر روشهای درمان این عارضه در طب سنتی هستند. حجامت و ماساژ با روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و نارگیل و بادام نیز در بهبود گردش خون و درمان واریس موثر هستند.

درمان واریس | خانمی که از واریس پا رنج میبرد

زالو درمانی برای واریس

این روش یکی از روشهای سنتی است که اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. در این روش زالوها را بر روی پوست قرار می دهند تا با مکیدن خون و وارد کردن موادی که در بزاق خود دارند موجب گردش خون بهتر و التهاب کمتر گردند.

امروزه ادعا می شود که بزاق زالو دارای موادی است که التهاب و درد را کاهش می دهد و به رفع گرفتگی رگها کمک می کند، ولی در حال حاضر مطالعات کمی در این مورد صورت گرفته و هنوز به حصول نتیجه واحدی نینجامیده است. لازم به یادآوری است که علیرغم اینکه بعضی از مطالعات نشان دهنده بهبود علائم واریس پس از زالودرمانی می باشند، این روش به تنهایی برای درمان واریس موثر نیست.

هزینه درمان واریس

برای اینکه از هزینه درمان واریس آگاه باشیم، باید بدانیم که از آنجا که نوع و روشهای متفاوتی با توجه به شدت بیماری، شهر و کشور محل درمان، مرکز درمانی (دولتی یا غیر دولتی)، تجهیزات پزشکی و … برای درمان در نظر گرفته می شود اعلام هزینه یا نرخ ثابت عملی نیست، اما درمان در مراحل اولیه ابتلا به بیماری، مشاوره با پزشک جهت اتخاذ بهترین و مقرون به صرفه ترین روش و استفاده از روشهای کم تهاجمی تر به نسبت جراحی ها می تواند به کاهش این هزینه ها کمک کند.

کلینیک قلب و عروق دکتر سید علیرضا نجفی به عنوان مرکزی حرفه ای و معتبر جهت درمان بیماریهای قلب و عروق(  و در پی آن درمان واریس) جهت انجام مشاوره و درمان، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.

مجله سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *