مشاوره قلب چیست؟
کاردیولوژی یا مشاوره قلب از زیرشاخه های علم پزشکی است که در آن به بررسی و تشخیص و درمان بیماریهای قلبی پرداخته می شود. این مورد از آن جهت اهمیت دارد که تشخیص اولیه بیماریهای قلبی را برای پزشک ممکن می سازد و موجب درمان موثرتر می گردد که این امر احتمال بروز خطرات جدی مانند حملات قلبی یا سکته مغزی را کاهش می دهد. همچنین برای بیمارانی که دچار بیماریهای قلبی هستند نیز مشاوره به مدیریت روند درمان بیماری و تسریع آن کمک می کند.
مشاوره قلب قبل از عمل
پیش از انجام عمل جراحی، یکی از مراحل مهم و تاثیرگذار در انجام بهتر عمل، مشاوره قلب است. اهمیت این مرحله برای افرادی که دچار بیماریهای قلبی هستند دوچندان است. مشاوره قبل از عمل، به پزشک جراح ارزیابی دقیقی از وضعیت قلب و رگهای قلبی بیمار ارائه می کند که با استفاده از این گزارش، پزشک خطرات و ریسکهایی که در حین انجام جراحی امکان وقوع دارند را تعیین می کند.
اهمیت مشاوره قبل از جراحی از این جهت است که اگر نتیجه مشاوره منتج به داشتن مشکلات قلبی پنهان یا کنترل نشده باشد، پزشک می تواند با تمهیدات پزشکی از به وجود آمدن عوارض جدی مانند حمله و یا نارسایی قلبی در هنگام انجام عمل و یا پس از آن جلوگیری نماید.
همچنین پزشک با داشتن اطلاعات جامع و مفید در باره وضعیت قلبی بیمار، جراحی را با برنامه ریزی دقیق و حصول بهترین نتیجه انجام می دهد. در نهایت جراح با کمک مشاوره های قلبی می تواند زمان طلایی و مناسب را برای انجام جراحی انتخاب نماید. انجام مشاوره قبل از عمل برای افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، افرادی که نشانه ها و علائم قلبی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و یا تپش قلب دارند، افراد بالای 65 سال، افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند مانند افراد چاق، سیگاری و یا دیابتی و کسانی که یک جراحی بزرگ و طولانی مدت در پیش دارند الزامی می باشد.
مراحل مشاوره قلب توسط متخصص قبل از جراحی
متخصص قلب ابتدا شرح حال کاملی از بیمار می گیرد. این شرح حال شامل سوالاتی درباره سابقه بیماری قلبی، داروهایی که بیمار مصرفی می کند، عادتهایی که در زندگی دارد از جمله سیگار کشیدن و رژیم غذایی و همچنین معاینه قلب و عروق بیمار و بررسی علائم بیماریهای قلبی می شود.
مرحله بعدی انجام آزمایشهای تشخیصی بنا به شرایط هر فرد می باشد. این آزمایشها شامل انجام نوار قلب، اکوی قلب، تست ورزش و آنژیوگرافی و آزمایش خون برای بررسی عوامل خطرساز در بیماریهای قلبی مانند کلسترول و قند خون می شود. انجام این موارد به بررسی و تعیین میزان فعالیتهای الکتریکی قلب، ارزیابی توانمندی قلب هنگام فعالیت بدنی شدید و بررسی گرفتگی رگها کمک می کند.
پس از دریافت نتایج این آزمایشها و تفسیر آنها و معاینات فیزیکی، پزشک به بررسی و تعیین خطرات احتمالی جراحی می پردازد و با توجه به شرایط بیمار بهترین زمان را برای انجام جراحی تعیین می کند. در این راستا گاهی اوقات ممکن است پزشک جراحی را برای مدتی به تعویق بیندازد تا درصورت وجود، بیماری قلبی کنترل شود. مشاوره این امکان را به پزشک می دهد که توصیه های لازم را به بیمار درباره آمادگی انجام جراحی ارائه دهد.
متخصص قلب و عروق چه کاری انجام میدهد؟
تخصص قلب و عروق شاخه ای از علم پزشکی است که در آن بیماریهای قلبی تشخیص و درمان می شوند یا از وقوع آنها پیشگیری می گردد. پزشک متخصص قلب و عروق با استفاده از ابزارها روشهای تشخیصی مانند نوارقلب، اکو، تست ورزش و یا آنژیو گرافی بیمایهای قلبی را درصورت وجود، تشخیص می دهد. متخصص قلب برای بیمارانی که دچار نارحتی قلبی هستند روشهای درمان را تجویز می کند که شامل تجویز دارو، رژیمهای غذایی و تغییر در سبک زندگی و در موارد حاد انجام عمل جراحی قلب می شود.
یک متخصص با آموزش دادن و معرفی عوامل خطرساز به افراد خطر وقوع بیماریهای قلبی را در آنها کاهش می دهد. از جمله این عوامل می توان به فشارخون بالا، کلسترول بالا، دیابت، چاقی و کشیدن سیگار و تحرک کم اشاره کرد. پزشک متخصص قلب و عروق به بیمارانی که دچار بیماریهای قلبی مزمن هستند، روشهای مدیریت بیماری و بهبود کیفیت زندگی را آموزش می دهد تا بتوانند در طول زندگی، بیماری خود را به بهترین نحو کنترل کنند.
چه زمانی باید به متخصص قلب مراجعه کرد؟
اگر در قفسه سینه به خصوص به هنگام انجام فعالیتهای بدنی درد دارید، اگر حتی هنگام فعالیتهای سبک دچار احساس تنگی نفس هستید، اگر احساس می کنید تپش قلبتان نامنظم است، در پا و مخصوصا ناحیه مچ پاها دچار ورم ناگهانی شدید، احساس خستگی زیاد و بی دلیل می کنید، سرگیجه مخصوصا به هنگام ایستادن ناگهانی و درد در بازو و گردن و فک خود دارید و یا هنگام دراز کشیدن دچار سرفه های خشک می شوید حتما به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمائید.
اهمیت اطلاعات پرونده قلبی بیمار برای پزشک جراح
اطلاعاتی که در پرونده قلبی یک بیمار وجود دارد به عنوان مجموعه ای از اطلاعات مهم و حیاتی به شمار می آید که پزشک جراح را در داشتن یک وضعیت کامل از قلب بیمار قبل از جراحی کمک می کند. این اطلاعات ارزیابی دقیقی از ریسک های عمل جراحی به پزشک می دهد. با استفاده از پرونده قلبی ، پزشک می تواند تصمیمات مهمی از جمله نوع جراحی، شیوه بیهوشی و مراقبتهای بعد از عمل را اتخاذ کند و جراحی را به بهترین نحو انجام دهد.
آماده سازی بیمار قبل از عمل با استفاده از این داده ها و انجام جراحی در بهترین زمان نیز از کمک هایی است که پرونده قلبی به پزشک می کند. پزشک با بررسی پرونده قلبی عوارض احتمالی را پیش بینی می کند. از وقوع آنها پیشگیری می کند یا آنها را با کمترین درجه مدیریت می کند.
بطور کلی پزشک با اطلاعات موجود در پرونده قلبی بیمار، بهترین روش، بهترین درمان و بهترین مراقبتها را قبل و بعد از عمل جراحی برای بیمار درنظر می گیرد.
چه اطلاعات مهمی در پرونده قلبی بیمار وجود دارد؟
در پرونده قلبی یک بیمار، نتایج مشاوره قلب های انجام شده از جمله سابقه بیماریهای قلبی مانند فشار خون و یا نارسایی و …، داروهایی که بیمار مصرف می کند (داروهای فشار، داروهای قلبی و …)، نتایج آزمایشهای انجام شده (نوارقلب، اکو، تست ورزش،آنژیوگرافی و آزمایش خون)، سابقه جراحی های قبل (به ویژه جراحی های قلبی)، علائم بیماری (درد قفسه سینه، تپش قلب و …) و عوامل خطرساز مانند چاقی و دیابت و سیگار و … وجود دارند که به پزشک کمک می کند بهترین تجویزها را برای بیمار داشته باشد.
مشاوره قلب قبل از بارداری
به هنگام بارداری تغییرات زیادی در بدن زنان ایجاد می شود. این تغییرات بر عملکرد تمامی اعضای بدن مخصوصا قلب و گردش خون اثر مستقیم می گذارند. بنابراین برای افرادی که قصد باردار شدن دارند، انجام مشاوره های قلبی موجب حصول اطمینان از سلامتی مادر و فرزند خواهدشد. مخصوصا برای زنانی که دارای سابقه بیماریهای قلبی و عروقی هستند این مشاوره از اهمیت دوچندان برخوردار می شود.
چرا مشاوره قلب قبل از بارداری مهم است؟
اگر فرد دچار بیماری قلبی باشد، مشاوره قلب قبل از بارداری، کمک می کند که پزشک بیماری او را کنترل نماید و از عوارضی که ممکن است در دوران بارداری دچار شود، پیشگیری کند. موارد بسیاری از بیماریهای قلبی در دوران بارداری شدید می شوند. مشاوره های قلبی قبل از بارداری، از این شدت و عوارض آن مانند نارسایی، لخته شدن خون و زایمان زودرس جلوگیری می کند.
چه زنانی باید قبل از بارداری به متخصص قلب مراجعه کنند؟
بانوانی که دارای سوابق بیماری قلبی مانند فشارخون بالا، نارسایی قلبی و یا بیماریهای دریچه ای قلب هستند، زنانی که عوامل خطرسازی بیماری قلبی مانند چاقی و دسایبت و کلسترول و یا سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارند، خانمهایی که در بارداریهای قبلی خود دچار عوارض قلبی شده اند و نهایتا زنانی که بیماری قلبی مادرزاد دارند، لازم است قبل از بارداری حتما مشاوره قلب را با یک پزشک متخصص قلب و عروق انجام دهند.
مشاوره قلب در بارداری
زنانی که در دوران بارداری با مشکلات قلبی مواجه می شوند و یا زنانی که دارای بیماریهای قلبی هستند به دلیل اینکه در طول بارداری دچار تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی موثر بر روند عملکرد قلب می شوند، لازم است که جهت مشاوره قلب به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایند.
چرا مشاوره قلب در طول دوران بارداری مهم است؟
پزشک متخصص قلب با انجام معاینات و آزمایشها مخصوص در هنگام مشاوره قلب در طول بارداری، سلامت قلب مادر را زیرنظر می گیرد و مانع وقوع عوارض و حواث قلبی می شود. در دوران بارداری انجام مشاوره های قلبی بطور منظم تحت نظر یک پزشک متخصص مانع از بروز عوارض بیماریهای قلبی در طول بارداری می شوند.
این عوارض در صورت عدم کنترل، متاسفانه حتی گاهی مرگ مادر را به همراه دارد. انجام مشاوره های قلب در دوران بارداری موجب سلامت جنین و مادر می گردد و منتج به یک بارداری سالم می گردد. در آخر پزشک متخصص زنان با استفاده از نتایج مشاوره قلب مادر، می تواند بهترین برنامه ریزی را برای زایمان یک مادر با بیماری قلبی طراحی نماید.