نوار قلب به چه دلیلی انجام میشه؟
از آنجایی که یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در جهان بیماریهای قلبی می باشند، لذا تشخیص به موقع و درمان آنها دارای اهمیت زیادی است. نوار قلب نوعی آزمایش بدون درد و غیر تهاجمی است که در آن فعالیت الکتریکی قلب ثبت می شود. نتیجه این آزمایش در صورتی که با رعایت آمادگی قبل از انجام نوار قلب همراه باشد، پزشک را در بررسی ریتم و قدرت ضربان قلب، اندازه و شکل حفره های قلب، وجود انسداد در عروق کرونر، آسیب به عضله قلب و یا وجود هرگونه اختلال یا بیماری قلبی یاری می کند. قبل از انجام بعضی از جراحی ها نیز نوار قلب جهت بررسی سلامت قلب انجام می شود.
از اهمیت گرفتن نوار قلب آگاه باشید!
انجام نوار با پیروی از مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب از آن جهت حائز اهمیت فراوان است که نتیجه و تفسیر آن منجر به دریافت اطلاعات بسیار مفیدی در مورد قلب می گردد. از جمله:
تشخیص بیماریهای قلبی
بسیاری از بیماریهای قلبی در مراحل اولیه دارای علائم مشخصی نیستند. در صورت داشتن آمادگی قبل از انجام نوار قلب این روش میتواند این بیماریها را قبل از بروز عوارض جدی شناسایی کند. آزمایشی که همراه با مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب انجام شود، میتواند به تشخیص بیماریهایی مانند:
- آریتمی (نامنظم شدن ضربان قلب)
- انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی)
- بزرگ شدن قلب
- اختلالات هدایت الکتریکی قلب و آسیب به عضله قلب کمک کند.
ارزیابی عملکرد قلب و نظارت بر پیشرفت بیماری
نوار قلب میتواند نشان دهد که پاسخ قلب به ورزش، استرس و یا داروها چیست. همچنین برای افرادی که سابقه بیماری قلبی داشته اند، انجام نوار قلب میتواند به پزشکان کمک کند تا روند پیشرفت بیماری را زیر نظر داشته باشند و در صورت لزوم، درمان را تغییر دهند.
کشف علت علائم درد
اگر شما علائمی مانند درد قفسه سینه، تپش قلب، سرگیجه یا تنگی نفس را تجربه میکنید، انجام این روش غیرتهاجمی همراه با رعایت مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب میتواند به تشخیص علت این علائم کمک کند.
به عنوان بخشی از معاینات دورهای
اگر شما در دسته گروههای پرخطر بیماریهای قلبی هستید (مانند افراد مبتلا به فشار خون بالا، دیابت یا چاقی)، گرفتن نوار قلب بطور منظم در صورت وجود آمادگی قبل از انجام نوار قلب جهت بررسی های دوره ای برای شما ضروری است. در صورت ابتلا به موارد مذکور با مراجعه به پزشک متخصص و انجام نوار قلب می توانید از سلامت خود اطمینان حاصل کنید.
بررسی مزایای انجام نوار قلب
نوار قلب روشی در تشخیص بیماریهای قلبی است که به دلایل فراوانی از رایج ترین روشها به شمار می آید. با رعایت مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب می توانید از نتیجه دقیق این آزمایش بهره مند شوید. روشی که دارای مزایای بسیاری نسبت به سایر شیوه های تشخیصی می باشد. مزایایی نظیر:
- ساده و بدون درد: نوار قلب کامل یک آزمایش ساده و بدون درد است.
- سریع: در صورت وجود آمادگی قبل از انجام نوار قلب، مدت زمان انجام یک نوار قلب کامل معمولاً چند دقیقه است.
- اطلاعات دقیق: در صورتی که مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب صورت پذیرد، نوار قلب کامل میتواند اطلاعات مفیدی در مورد سلامت قلب ارائه دهد.
- هزینه کم: نوار قلب نسبت به بسیاری از سایر آزمایشهای پزشکی جهت بررسی سلامت قلب، هزینه کمتری دارد.
نوار قلب چگونه انجام می شود؟
انجام نوار قلب شامل مراحل ساده ای می باشد. پس از اطمینان از آمادگی قبل از انجام نوار قلب با مراجعه به مرکز پزشکی محل انجام آن:
- آمادهسازی بیمار: ابتدا لازم است لباسهای تنگ را از تن درآورده و روی تخت دراز بکشید.
- اتصال الکترودها: تکنسین پزشکی، الکترودهای کوچکی را با استفاده از ژل به نقاط مشخصی از قفسه سینه، بازوها و پاهای شما متصل میکند. این الکترودها سیگنالهای الکتریکی تولید شده توسط قلب را دریافت کرده و به دستگاه نوار قلب منتقل میکنند.
- ثبت سیگنالها: دستگاه نوار قلب، سیگنالهای دریافتی را به صورت یک نمودار روی کاغذ یا صفحه نمایش ثبت میکند. این نمودار نشاندهنده فعالیت الکتریکی قلب است.
لازم به یادآوری است که انجام تمام مراحل یادشده در صورت رعایت مراقبتهای قبل از انجام نوارقلب تنها چند دقیقه طول می کشد.
با مراقبت های قبل از انجام نوار قلب آشنا شوید!
رعایت برخی مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب ، به تدقیق نتیجه این آزمایش کمک شایانی می نماید. از جمله آمادگی قبل از انجام نوار قلب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لباس: پوشیدن لباسهای گشاد جهت سهولت در اتصال الکترودها به بدن و خودداری از استفاده از لباسهای تنگ و با دگمه و زیپ فلزی توصیه می شود.
- موهای بدن: تمیز بودن و نداشتن مو در ناحیه اتصال الکترودها به متصل شدن راحت تر آنها به بدن کمک می کند.
- داروها: از دیگر موارد آمادگی قبل از انجام نوار قلب، مشورت با پزشک و تکنسین نوار قلب، درباره تمامی داروهای مصرفی خود می باشد.
- فعالیت بدنی: قبل از انجام نوار قلب از انجام فعالیتهای بدنی سنگین خودداری کنید. استراحت کافی داشته باشید.
- غذا: معمولا و مگر در موارد خاصی که پزشک شما توصیه کند، قبل از انجام نوار قلب نیازی به ناشتایی نیست، ولی میل کردن یک وعده سبک از مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب به شمار می آید.
- آرامش: سعی کنید در طول انجام نوار قلب آرام باشید و حرکت نکنید. حرکت کردن میتواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد.
قبل از نوار قلب چه بخوریم؟
بر خلاف بسیاری از آزمایشهای دیگر، ناشتا بودن از موارد آمادگی قبل از انجام نوار قلب نیست و شما می توانید به طور معمولی بخورید و بیاشامید. اما بهتر است قبل از انجام نوار قلب یک وعده سبک خورده شود و از خوردن غذاهای سنگین و چرب خودداری کرد. از دیگر مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب نوشیدن آب کافی است که به هیدراته ماندن بدن کمک کرده و تاثیر مثبتی بر نیتجه نوار قلب دارد. یادآوری این نکته لازم است که مصرف کافئین، الکل و سیگار بر ضربان قلب اثر گذاشته و نتیجه نوار قلب را تحت تاثیر قرار می دهد.
برای گرفتن نوار قلب باید ناشتا باشیم؟
ازآنجایی که مکانیسم نوار قلب، ثبت فعالیت الکتریکی قلب است و این فعالیت با میزان خوردن در یک وعده خاص تغییر قابل توجهی نمی کند، بنابراین نشاتا بودن تاثیر چندانی بر نتیجه آن ندارد ولی جهت رعایت مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب یک وعده غذای سبک و دوری از پرخوری قابل توجه است.
قبل از گرفتن نوار قلب چه کارهایی نباید انجام دهیم؟
برای داشتن آمادگی قبل از انجام نوار قلب لازم است از انجام برخی کارها اجتناب نمائیم. مواردی مانند:
- ورزش سنگین: قبل از انجام نوار قلب برای جلوگیری از بالا رفتن ضربان قلب، از فعالیتهای شدید بدنی و یا ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- مصرف کافئین و نیکوتین: خودداری از مصرف کافئین (مانند قهوه، چای و نوشابههای انرژیزا) و نیکوتین (سیگار) که میتوانند بر ضربان قلب و ریتم قلب تأثیر بگذارد، لازم است.
- مصرف الکل: مصرف الکل نیز میتواند بر ضربان قلب تأثیر گذاشته و مانع از آمادگی اقبل از انجام نوار قلب شده و نتایج نوار قلب را تحت تأثیر قرار دهد.
- استرس: برای رعایت مراقبتهای قبل از انجام نوار قلب، سعی کنید قبل از انجام آزمایش آرام باشید و از استرس بپرهیزید. استرس میتواند بر ضربان قلب تأثیر بگذارد.
- استفاده از لوسیون یا کرم: استفاده از لوسیون، کرم یا پودر روی پوستی که قرار است الکترودها به آن متصل شود، میتواند مانع از اتصال صحیح الکترودها شوند. جهت امادگی قبل از انجام نوار قلب از استفاده از کرم و لوسیون خودداری نمائید.
چه کسانی باید نوار قلب انجام دهند؟
در حالت کلی، پزشک متخصص ممکن است برای افرادی با مشخصات زیر انجام نوار قلب را تجویز نماید:
- افرادی که علائم بیماری قلبی را دارند: وجود علائمی مانند درد قفسه سینه، ، تنگی نفس، تپش قلب، سرگیجه، غش کردن، خستگی مفرط، تورم پاها و مچ پا ممکن است نشان دهنده بروز و ابتلا به بیماریهای قلبی باشد. نوار قلب به تشخیص این بیماریهای کمک می کند.
- افرادی که دارای عوامل خطر برای بیماریهای قلبی هستند: عوامل پرخطر برای بیماریهای قلب شامل فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، چاقی، سیگار کشیدن، و سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی می باشند. در صورتی که دچار هر یک از این علائم یا عوامل هستید انجام یک نوار قلب و تفسیر نتیجه آن توسط یک پزشک متخصص می تواند شما را از بروز عوارض جدی و خطرساز ایمن گرداند.
- قبل از انجام جراحی: قبل از هر نوع جراحی، به خصوص جراحیهای بزرگ، نوار قلب برای ارزیابی سلامت قلب انجام میشود. داشتن آمادگی قبل از انجام نوار قلب این ارزیابی را دقت بیشتری می بخشد.
- به عنوان بخشی از معاینات دورهای: افرادی که سنشان بالا رفته یا دارای عوامل خطر هستند، ممکن است پزشک به طور منظم نوار قلب را برای آنها تجویز کند.