روش درمان واریس با لیزر چگونه است؟
واریس پا مشکلی است که به دلیل تجمع خون در رگها و ایجاد تورم، گشاد شدگی و یا پیچ خوردگی می کند. این مشکل بر اثر عوامل ژنتیکی، افزایش سن، بارداری، ایستادنهای طولانی و یا لخته شدن خون به وجود می آید. تمامی انواع روشهای درمان واریس منجر به تخریب رگهای واریسی و در نهایت جذب این رگها توسط بدن می گردند. در روش درمان واریس پا با لیزر، تخریب رگها با استفاده از انرژی نور صورت می گیرد. در این روش نور تابیده شده به رگ تبدیل به گرما شده و بر اثر افزایش دما دیواره داخلی رگ دچار آسیب و در نهایت بسته شدن آن می شود.
نحوه انجام لیزر درمانی برای درمان واریس
برای درمان واریس با لیزر، لازم است قبل از آغاز این درمان، با پزشک متخصص درباره وضعیت سلامتی بدن خود، نوع واریسی که دچار آن هستید و انتخاب مناسبترین گزینه درمان مشورت کنید. پس از اتخاذ تصمیم گزینه لیزردرمانی برای انجام این درمان ابتدا محل مورد نظر که باید لیز روی آن انجام شود تمیز و ضدعفونی می شود.
در برخی از موارد از بی حسی موضعی نیز برای کاهش درد استفاده می شود. سپس یا از طریق سطح پوست و یا از راه وارد کردن یک فیبر بسیار نازک به وسیله یک سوزن کوچک به رگ، لیزر با دقت بسیار زیاد به رگ تابیده می شود و آن را می بندد. پس از انجام لیزر محل موردنظر با بانداژ پوشیده می شود.
مزایای درمان واریس پا با لیزر
درمان واریس با لیزر به دلیل مزایای فراوانی که دارد از سوی افرادی که دچار این بیماری هستند بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. مزایایی مانند:
کمتهاجمی بودن
- عدم نیاز به جراحی باز: درمان واریس پا با لیزر برخلاف روشهای سنتی، بدون نیاز به برشهای بزرگ جراحی صورت می گیرد.
- احساس درد کمتر: درد روش درمان واریس به وسیله لیزر بسیار کمتر از درد جراحی است و نیاز به بی هوشی ندارد و معمولا با یک بی حسی موضعی ملایم قابل کنترل است.
- دوره نقاهت کوتاه: پس از انجام لیزر بیمار نیاز به استراحت زیادی نداشته و نسبت یه روشهای جراحی خیلی سریعتر می تواند فعالیتهای روزانه خود را آغاز کند.
اثربخشی بالا
- بستن رگهای واریسی: درمان واریس با لیزر موجب بسته شدن سریع رگها شده و مانع از بازگشت خون به درون این رگها می شود.
- کاهش علائم: با انجام روش درمان واریس پا با لیزر، عوارض جانبی و علائم این بیماری مانند تورم پاها، درد و احساس خستگی به میزان بسیار زیادی کاهش می یابد.
- بهبود ظاهر پاها: درمان واریس با استفاده از لیزر با از بین بردن رگهای واریسی موجب می شود علائم ظاهری از بین رفته و ظاهر ناخوشایند پاها بهبود یابد.
ایمنی و عوارض جانبی کمتر
- عوارض جانبی کم: لیزر درمانی جهت درمان واریس نسبت به روش جراحی، دارای عوارض جانبی بسیار کمتری است
- خطر عفونت پایین: از آنجا که محل درمان در این روش باز نمی شود، بنابراین خطر عفونت به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
- بیهوشی عمومی ندارد: اغلب موارد، لیزر درمانی با بیحسی موضعی انجام میشود و نیازی به بیهوشی عمومی نیست.
سایر مزایا
- دقت بالا: در روش درمان واریس با روش لیزر به دلیل دقت بالای این روش، فقط رگهای واریسی مورد هدف قرار گرفته و بافتهای اطراف دچار آسیب دیدگی نمی شوند.
- سرعت عمل بالا: مدت زمان مورد نیاز برای انجام لیزر درمانی کوتاه است.
- نتایج طولانی مدت: نتایج لیزر درمانی طولانی و پایدار است و در اکثر موارد، عود بیماری بسیار کم است.
آیا درمان واریس پا با لیزر یا لیزر رگهای واریسی 100% است؟
اثربخشی کامل، یکی از مهمترین و پرتکرارترین سوالها در مورد درمان واریس با لیزر می باشد. در پاسخ به این سوال می توان گفت با وجود اینکه این روش بسیار موثر است، اما تضمین 100 درصدی برای از بین رفتن کامل واریس وجود ندارد. این بدان علت است که نوع و شدت واریس در حصول نتیجه بسیار موثر است. واریس های سطحی معمولا به خوبی با لیزر درمان شده اما رگهای عمیقتر و بزرگتر نیاز به تکرار جلسات و یا درمان ترکیبی دارند.
مورد دیگر اینکه پاسخی که بدن هر فرد به درمان واریس با لیزر نشان می دهد با فرد دیگر یکسان نیست و ممکن است برخی نتایج بهتری نسبت به دیگران بدست بیاورند. علاوه بر اینها، تاثیر عواملی مانند چاقی، ایستادنها و نشستنهای طولانی و کم تحرکی را نیز باید در نظر گرفت. تمام این موارد می توانند در نتیجه درمان اثر گذاشته و احتمال عود دوباره واریس را افزایش دهند.
انواع روشهای درمان واریس پا با لیزر
درمان واریس پا با روش لیزر با روشهای متنوعی صورت می گیرد که انتخاب هر یک از این روشها به عواملی مانند نوع و شدت واریس، محل رگهای واریسی، اندازه و عمق رگها بستگی دارد. روشهای درمان واریس با لیزر را می توان در انواع زیر دسته بندی کرد:
لیزر اندوونوس
در این روش تابش لیز به رگ از طریق وارد کردن یک فیبر به وسیله یک سوزن کوچک به رگ انجام می شود. این روش برای درمان رگهای واریسی بزرگ و عمقی مورد استفاده قرار می گیرد و دارای مزایایی از جمله دوره نقاهت کوتاه و نتیجه پایدار و طولانی مدت می باشد.
لیزر سطحی
در روش لیزر سطحی، درمان واریس با لیزر از طریق تابش لیزر از روی پوست به رگهای سطحی و کوچک صورت می پذیرد و آنها را می بندد. این روش مناسب برای رگهای عنکبوتی و رگهای واریسی سطحی است و از مزایای آن می توان از عدم نیاز به بی حسی و نقاهت کوتاه نام برد.
لیزر ترکیبی
اگر فردی همزمان هم دارای رگهای واریسی عمیق و هم رگهای واریسی سطحی باشد، ممکن است برای درمان کامل واریس با لیزر، ترکیبی از لیزر اندوونوس و سطحی مورد استفاده قرار گیرد.
درنظر داشته باشید در نهایت این پزشک متخصص است که با درنظر گرفتن تمام عوامل یادشده بهترین گزینه را برای درمان انتخاب می کند بنابراین مشورت با یک پزشک متخصص جهت درمان واریس شما را در اتخاذ بهترین تصمیم و درمان سریعتر یاری می کند.
مراقبت های بعد از لیزر واریس پا
پس از انجام لیزر، رعایت یک سری مراقبتها به کاهش درد و تورم، بهبود سریعتر، کاهش عوارض جانبی و افزایش ماندگاری نتیجه درمان کمک شایانی می نماید. از جمله این مراقبتها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مراقبتهای روزهای اولیه پس از لیزر
- استراحت کافی: بهتر است در روزهای اولیه پس از انجام لیزر استراحت نموده و از انجام فعالیتهای سنگین و شدید اجتناب نمائید.
- پوشیدن جوراب واریس: استفاده از جورابهای واریس با ایجاد یک فشار ملایم به پاها، موجب کاهش تورم و بهبود گردش و جریان خون در بدن می شود.
- بالا نگه داشتن پاها: بالا نگه داشتن پاها نیز در سطحی بالاتر از سطح قلب می تواند در بهبود علائمی مانند تورم موثر باشد.
- اجتناب از فعالیتهای سنگین: از بلند کردن اجسام سنگین و انجام ورزشهای شدید، دویدن و کارهایی که موجب افزایش فشار وارد بر پا می شوند خودداری کنید..
- مصرف داروهای مسکن: در صورت احساس درد، میتوانید از داروهای مسکن خفیف مانند استامینوفن استفاده کنید.
مراقبتهای هفتههای بعد از لیزر
- پیادهروی سبک: پس از چند روز، میتوانید پیادهرویهای کوتاه و سبک را شروع کنید تا گردش خون را بهبود بخشد.
- حمام کردن: حمام کردن بلامانع است ولی توجه داشته باشید محل لیزر را با آب داغ نشوئید.
- مرطوب نگه داشتن پوست: پوست ناحیه لیزر را با مرطوبکنندههای ملایم مرطوب نگه دارید.
- مراجعه به پزشک: به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا روند بهبودی شما بررسی شود.
نکات مهم تکمیلی
- خودداری از ماساژ دادن: هرگز محل لیزر را ماساژ ندهید.
- اجتناب از قرار گرفتن در معرض حرارت مستقیم: خودداری از قرار گرفتن در معرض حرارت مستقیم مانند سونا و جکوزی ضروری است.
- رعایت رژیم غذایی سالم: مصرف غذاهای سالم و مغذی موجب بهبود روند بهبودی می گردد.
- کنترل وزن: حفظ وزن مناسب جهت کاهش فشار بر رگهای پا و دستیابی به نتیجه بهتر کمک میکند.
یادآور می شود این موارد به عنوان بخشی از مراقبتهای پس ازدرمان واریس با لیزر می باشد و این احتمال وجود دارد که مراقبتهای دیگری نیز توسط پزشک برای شما درنظر گرفته شود.
درمان واریس با لیزر برای چه کسانی مناسب است؟
بطور کلی درمان واریس پا با لیزر روشی موثر است که برای عموم افرادی که به این بیماری مبتلا هستند مناسب است. از جمله:
- افرادی که دارای علائم واریس هستند.
- افرادی که از نظر ظاهری از واریس ناراحت هستند.
- افرادی که روشهای درمانی دیگر برای آنها مناسب نیست.
- افرادی که به دنبال یک روش درمانی سریع و کمتهاجمی هستند.
درمان واریس پا با لیزر برای چه کسانی مناسب نیست؟
علیرغم کم خطر بودن درمان واریس با روش لیزر انجام این روش برای عده ای از افراد توصیه نمی شود. مانند:
- زنان باردار
- افرادی که به لیزر حساسیت دارند.
- افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند.
- افرادی که بیماریهای التهابی شدید دارند.
- افرادی که سیستم ایمنی بدن ضعیفی دارند.
- افرادی که اخیراً در ناحیه مورد نظر عمل جراحی انجام دادهاند.
- افرادی که پوست تیره یا برنزه دارند.
- افرادی که در ناحیه مورد نظر تاتو دارند.