تکنیک های درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی را بشناسید!

از آنجا که امروزه آنژیوگرافی یکی از روشهای بسیار مهم و قابل اطمینان در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای قلبی و عروقی تلقی می شود، آگاهی از عوارض جانبی و روشهای کاهش و مدیریت این عوارض از جمله درد دست بعد از آنژیوگرافی به بیمار کمک شایانی می نماید.  جناب آقای دکتر سیدعلیرضا نجفی -متخصص بیماریهای قلب و عروق- در این مقاله آگاهی لازم  را در مورد آنژیوگرافی از دست و درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی در اختیار شما عزیزان قرار می دهند. 

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | خانمی که دست راستش را فشار میدهد

آنچه میخوانید:

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | خانمی که دست راستش را فشار میدهد
خانه | قلب و عروق | تکنیک های درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی را بشناسید!

نحوه انجام آنژیوگرافی از دست

بطور کلی آنژیوگرافی به عنوان یک روش برای تشخیص گرفتگی رگها و در برخی موارد نیز به جهت رفع این گرفتگی ها، کاربرد بسیار زیادی دارد. این عمل ممکن است از طریق پا و یا دست انجام شود. در آنژیوگرافی از راه دست، یک لوله با نام علمی کاتتر از راه ایجاد یک برش بسیار محدود در مچ دست، وارد رگ می شود و به قسمتهای مختلف قلب هدایت می شود. آنژیوگرافی از طریق دست ممکن است درد هایی به همراه داشته باشد که در ادامه مقاله قرار است روش های درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی را با هم بررسی کنیم.

مراحل انجام آنژیوگرافی از دست

برای انجام آنژیوگرافی از دست با رعایت ناشتا بودن بیمار، بعد از بی حس کردن مچ دست، برش کوچکی بر روی آن داده می شود و کاتتر به درون رگ فرستاده می شود. سپس یک ماده حاجب برای دید بهتر وارد رگ می شود و در حالی که کاتتر به قسمتهای مختلف قلب وارد می شود تصاویری از رگها گرفته می شود که بررسی این تصاویر میزان گرفتگی و انسداد عروق را مشخص می کند و پزشک را جهت اتخاذ تصمیماتی در زمینه انتخاب روش درمان بیماری یاری می کند.

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | آنژیوگرافی از دست

اهمیت مراقبت های بعد از آنژیوگرافی از دست

بطور کلی پس از انجام آنژیوگرافی از دست، داشتن استراحت، استفاده از داروهایی که توسط پزشک معالج تجویز شده، تغذیه و رژیم غذایی مناسب و مراقبتهای کلی از محل ورود کاتتر جهت جلوگیری و کاهش درد دست بعد از آنژیوگرافی به بهبود سریعتر و درمان عوارض مربوط به عمل از جمله درمان درد دست کمک قابل توجهی می نماید.

مزایای آنژیوگرافی از دست چیست؟

آنژیوگرافی از راه دست نسبت به روشهای دیگر، دارای مزایای زیادی است که باعث شده این روش به عنوان یکی از پرکاربردترین روشهای تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به عروق قلبی شناخته شود. مزایایی نظیر آنچه در ذیل به آنها اشاره می شود:

  • دقت این روش به دلیل وضوح بالای تصاویر گرفته شده بسیار بالا می باشد و منتچ به تشخیص دقیقتر توسط پزشک می گردد.
  • این روش نسبت به آنژيو از راه کشاله ران، خطر خونریزی بسیار کمتری دارد و در نتیجه خطر لخته شدن خون در محل کاتتر نیز به حداقل می رسد.
  • از آنجا که بافت مچ دست نسبت به پا نرم تر است، احتمال ایجاد کبودی و تورم نیز کاهش می یابد.
  • در این روش زمان بستری، دوره نقاهت بیمار و درد ناشی از عمل کمتر می شود و بیمار می تواند سریعتر به فعالیتهای روزانه خود بازگردد.

کاهش اضطراب در بیمار به دلیل ساده بودن روش، کمتر بودن هزینه ها به دلیل زمان بستری کوتاهتر، و انجام این عمل برای بیمارانی که به دلایلی امکان انجام آنژیو از طریق پا را ندارند از دیگر مزایای این روش می باشد.

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | نمایی گرافیکی از ساق دست

از علت درد دست بعد از آنژیوگرافی آگاه شوید!

همانطور که در این مقاله تا اینجا ذکر شد، ایجاد درد دست بعد از آنژیوگرافی عارضه ای طبیعی و شایع است. این درد می تواند به دلایل مختلفی از جمله موارد ذیل ایجاد شود.

  • هنگامی که کاتتر به رگ وارد می شود دیواره رگ و بافتهای اطراف آن دچار آسیب دیدگی و در نهایت التهاب و درد می گردد. به علاوه این ورود می تواند موجب شود اعصاب اطراف رگ دچار کشیدگی شوند و یا متحمل فشار گردند.
  • واکنش های آلرژیک به ماده تزریقی باعث التهاب در بافتهای اطراف آن می گردد که این التهابات نیز ممکن است به درد و تورم منتهی گردند.
  • خونریزیهای جزئی در محل ورود کاتتر نیز منجر به کبودی و در نهایت درد دست بعد از آنژیوگرافی می شوند.
  • ایجاد عفونت به دلیل عدم رعایت اصول استریلیزاسیون و نیز لخته شدن خون می توانند از دیگر عوامل درد دست تلقی شوند.

درد دست بعد از آنژیوگرافی تا چه مدت ادامه خواهد داشت؟

اینکه درد دست بعد از آنژیوگرافی چه مدت طول می کشد با توجه به شرایط فردی بیمار و نوع و دقت نحوه انجام آنژیوگرافی برای هر بیمار متفاوت است. میزان وارد شدن آسیب به رگها ارتباط مستقیم با طولانی تر شدن زمان درد دست دارد.

مهارت و تجربه پزشک متخصص در حین آنژیوگرافی بر میزان آسیب و در نتیجه آن، بر مدت زمان درد موثر است. از طرفی بدن هر فرد در مقابل آسیبهایی که به بافتهایش وارد می شود پاسخی متفاوت و منحصر به فرد ارائه می کند. در مجموع مدت زمان ماندگاری درد دست بعد از آنژیوگرافی بین چند روز تا چند هفته متغیر است. در بیشتر عملها، درد به تدریج کاهش می یابد و با انجام مراقبتهای بعد از آنژیوگرافی به کلی درمان می گردد.

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | فردی که دچار دست درد شده است

آشنایی با روش های درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی با توجه به علل ایجاد آن امری میسر و نتیجه بخش است. امروزه روشهای مختلفی برای کاهش و درمان این درد وجود دارد.

  • بعد از آنژیوگرافی به دستها استراحت کامل و مطلق بدهید و از انجام فعالیتهای سنگین جدا خودداری نمائید.
  • کمپرس آب سرد به صورت قرار دادن یک کیسه یخی پیچیده شده در پارچه بر روی محل دردناک برای مدت 15 تا 20 دقیقه و تکرار آن هر چند ساعت یک بار موجب کاهش درد و تورم دست می گردد.
  • بعد از آنژیوگرافی بالا نگه داشتن دستها جهت تسکین درد توصیه می شود.
  • در پاره ای از موارد جلسات فیزیوتراپی با انجام تمرینات خاص برای تقویت عضلات، بهتر شدن حرکات و کاهش درد را موجب می گردد.
  • با مشورت پزشک داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن و یا ایبوپروفن شما را در کاهش درد دست بعد از آنژیوگرافی یاری می کند.
  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نیز موجب کم شدن درد دست می گردند.
  • گاهی اوقات پزشک داروهای شل کننده عضلانی و یا تزریق کورتیکواستروئید را نیز تجویز می نماید.
  • اگر درد شدید باشد ممکن است با نظر پزشک، یک داروی بی حس کننده را در اطراف عصب محل درد تزریق کنند تا درد را کم کند.
  • مصرف مایعات مخصوصا آب کافی به دلیل کمک به دفع سموم . خارج شدن ماده تزریقی از بدن به بهبود روند درمان و کاهش عوارض کمک می کند.
  • مصرف غذاهای دارای ویتامین و مواد معدنی نیز به تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه بهبود سریع زخم و جلوگیری از عفونت و در نهایت کاهش در منجر می شود.

  درد دست بعد از آنژیوگرافی شایعترین عارضه این عمل می باشد. با این حال اگر بعد از آنژیوگرافی درد دست شما شدید شد، یا علائمی مانند تب و تورم و قرمزی و یا بی حسی ایجاد گردید، در کمترین زمان ممکن به پزشک خود مراجعه نمائید. لازم به یادآوری است که جهت درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی از مصرف خودسرانه داروها و انجام درمانهای خانگی بدون مشورت با پزشک اجتناب کنید. پیروی از توصیه های پزشک شما را در تسریع روند بهبودی یاری می نماید.

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | نمایی گرافیکی از دست

بررسی عوارض آنژیوگرافی از دست

اگرچه آنژیوگرافی از دست دارای خطرات کمتری نسبت به روشهای دیگر می باشد اما کاملا بدون عارضه نیست. در ادامه با عوارض شایع(طبیعی و معمول) و عوارض نادر آنژیوگرافی از دست که در مواقع خیلی خاص رخ میدهد بیشتر صحبت کرده ایم:

عوارض شایع آنژیوگرافی از دست

از رایج ترین عوارض جانبی مربوط به آنژیوگرافی از دست می توان به ایجاد درد، کبودی و تورم در محل ورود کاتتر اشاره کرد. در پاره ای از موارد ممکن است در محل برش و ورود لوله نیز، خونریزی محدود و خفیفی حادث شود. احتمال عفونت نیز در صورت عدم استفاده از روشهای استریل وجود دارد.

عوارض نادرآنژیوگرافی از دست

در مواردی بسیار محدود و حتی نادر، ممکن است به دلیل ورود کاتتر، به اعصاب و یا رگهای اطراف محل لوله آسیب وارد شود که موجب بی حسی و درد دست  بعد از آنژیوگرافی می گردد. علاوه بر این وجود لخته خون در رگ به مشکلات جدی تر منتهی خواهدشد. گاهی نیز این احتمال وجود دارد که بیمار به ماده تزریقی حساسیت داشته باشد که واکنشهای جزئی و یا حتی شدید آلرژیک را به دنبال داشته باشد. وارد شدن آسیب به کلیه ها بر اثر ماده تزریقی، برای بیمارانی که مشکلات کلیوی قبلی دارند نیز از عوارض بسیار نادر آنژیوگرافی از دست می باشد.

درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | خانمی که دچار دست درد شده است

دلیل درد دست چپ بعد از آنژیوگرافی چیست؟

درد دست پس از آنژیوگرافی، از عوارض رایج این عمل به شمار می آید. این درد در صورت وارد کردن کاتتر در دست چپ موجب ایجاد درد در دست چپ می گردد. برش مچ دست و ورود کاتتر و التهابات ناشی از ماده تزریقی می تواند باعث ایجاد درد دست پس از آنژیوگرافی گردد. شدت و زمان دوام درد با توجه به شرایط بیمار متفاوت است. در صورت تداوم این درد پس چند روز و بروز نشانه های جانبی مانند تورم شدید، تب و یا بی حسی مراجعه به پزشک جهت بررسی احتمال ایجاد عفونت الزامی است.

 درد دست راست بعد از آنژیوگرافی طبیعی است؟

آنژیوگرافی از طریق دست راست نیز مانند دست چپ، درد دست بعد از آنژیوگرافی را به دنبال دارد. ویژگیها و دلایل این عارضه مشابه درد دست چپ بعد از آنژیوگرافی می باشد.

همچنین بخوانید
درمان درد دست بعد از آنژیوگرافی | خانمی که دست راستش را فشار میدهد
مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل | پزشکی در حال معاینه بیماری مسن
xr:d:DAFr3vTezu4:479,j:7358165856078309733,t:23112204
Untitled design (36)
0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها